Kúpele Brusno pripravujú Muzikálový festival 2012

26.06.2012 Banská Bystrica

Bratislava 26. júna (TASR) – Kúpele Brusno budú 24. a 25. augusta miestom Muzikálového festivalu 2012. Ten vznikol a existuje ako jediné podujatie svojho druhu a jeho obsahové zameranie akcentuje najmä muzikálovú tvorbu. Nevyhýba sa však ani vývojovým predchodcom tohto žánra, ktorými sú opereta, kabaret a najnovšie aj šansón.

V dvojdňovom programe sa predstaví viac ako dvadsiatka účinkujúcich, medzi nimi Bára Basiková, Katarína Hasprová, Marcela Laiferová, Soňa Valentová, Natália Hatalová, Jarmila Hittnerová, Eva Pavlíková, Jozef Benedik, Ján Koleník či Marián Slovák. Moderátormi celého podujatia budú Marcella Molnárová a Roman Pomajbo. V muzikálovom recitáli zaznejú známe songy z muzikálov Fidlikant na streche, Evanjelium o Márii, Zorba, Cigáni idú do neba, West Side Story, Jozef a jeho zázračný farebný plášť a Kabaret. Divadlo Andreja Bagara uvedie prierez pôvodného slovenského muzikálu Adam Šangala.

Počas svojej existencie festival hostil viacero známych umelcov, na kúpeľnom pódiu sa v priebehu doterajších ročníkov predstavili Petr Muk, Ilona Csáková, Felix Slováček, Magda Paveleková, Zuzana Mauréry, Ján Slezák či Robo Opatovský. Dvojdňový festival prináša nielen prehľad o súčasnej muzikálovej tvorbe na slovenských javiskách, ale plní aj historické poslanie a svojím zameraním sa snaží o divácky a poslucháčsky prehľad, orientáciu v histórii a tvorbe muzikálu.

Tohto roku sa diváci môžu tešiť aj na ďalší rozmer festivalu, ktorým je posun k mladej nastupujúcej či nádejnej generácii, a to speváckou súťažou o Brusniansku Brusnicu – Muzikálový talent 2012. Súťaž si dáva za cieľ objavenie, podporu a prezentáciu výrazných talentov.

Z 26 prihlásených záujemcov vybrala už v pondelok 25. júna porota 15 semifinalistov. Pre niektorých z nich sa možno otvorí cesta na javiská slovenských divadiel. „V prvom rade ich čaká pódium a publikum, kde zvykne byť tak 1500 divákov. Pre väčšinu interpretov – mladých ľudí už toto je veľká vec spievať pred tak veľkým publikom, pretože to sú väčšinou deti z konzervatórií a umeleckých škôl, alebo aj takých, ktorí neštudujú na žiadnej umeleckej škole, iba sa tomu venujú. Pre víťaza je dohodnuté angažmán v Divadle Andreja Bagara v Nitre, ktorý dostane nejakú úlohu v najbližšom pripravovanom muzikáli, čo je veľká motivácia pre týchto ľudí,“ uviedol pre TASR Ján Kubiš z produkčnej spoločnosti BlueMark, ktorá je organizátorom podujatia. Predsedom poroty je známy režisér Jozef Bednárik.

Muzikálový Talent 2012 je spevácka súťaž neprofesionálnych muzikálových spevákov. Jej cieľom je vyhľadávať a podporovať nové talenty slovenskej muzikálovej scény, poskytnúť priestor na prezentáciu ich talentu a umožniť im vstup na profesionálnu scénu. Súťaže sa môže zúčastniť ktorýkoľvek občan Slovenskej republiky vo veku 16 až 26 rokov, ktorý ešte nestál ako sólista na profesionálnych divadelných či iných scénach a neživí sa spevom.
 

Vyberte región